luni, 28 mai 2012

DROB DE MIEL IN ALUAT DE FOIETAJ

Avem nevoie de:
  • maruntaie de miel
  • 5 oua crude
  • 400 gr. aluat de foietaj
  • 4 oua fierte
  • ceapa verde
  • usturoi verde
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper 
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat sau macinat

Prima data incepem cu maruntaiele.Rinichii ii taiem in doua,inima la fel si plaminii.Le spalam bine in mai multe ape si le lasam in apa rece vreo doua ore,dupa care le punem la fiert in apa cu sare.Din cind in cind luam spuma care se formeaza si mestecam in oala deoarece ficatul fiind mai greu se lasa la fund si se poate prinde de oala.Intre timp spalam verdeata si o tocam marunt,cu cit este mai multa cu atit mai bun iasa drobul.Organele dupa ce s-au fiert se scot intr-o strecuratoare si se lasa la racit.Dupa ce s-au racit se dau prin masina de tocat carne sau se toaca marunt cu cutitul.Intr-un castron mare se pun verdeata tocata,maruntaiele date prin masina sau tocate,sare,piper si ouale crude batute separat.Asezam aluatul de foietaj in tava,punem jumatate din compozitie,asezam ouale fierte,punem restul de compozitie si invelim cu restul de aluat.Intepam aluatul cu furculita din loc in loc si ungem cu ou batut.Dam tava la cuptor si il lasam pina prinde o crusta frumoasa deasupra.Se lasa la racit in tava,dupa care se scoate si se taie..POFTA BUNA!







duminică, 27 mai 2012

PASTA DE GHIMBIR CU USTUROI

 Ador ghimbirul si imi place sa-l folosesc aproape la orice.Iar pentru faptul ca a inceput sa devina indispensabil din bucataria mea si ca l-am gasit la un pret destul de mic(4 lei/kg. la Lidl)m-am gindit sa imi fac provizie si pentru iarna.Reteta este foarte simpla.Avem nevoie de:
  • 300 gr. ghimbir
  • 200 gr. usturoi
Se curata usturoiul si ghimbirul de coaja,se taie ghimbirul in bucati mai mari si se pun in vasul de la blender sau robot unde le mixam pina devin pasta.Eu nu am curatat coaja de pe ghimbir ci l-am spalat foarte bine.Se pune pasta rezultata in pahare de unica folosinta si se baga in lada(congelator).Aceasta pasta o folosesc la tocanite,chiftelute,marinada.

 P.S.-Mi-am facut si pasta simpla de ghimbir(fara usturoi) pe care o voi folosi la diverse deserturi. 

 








joi, 17 mai 2012

PRAJITURA TURNATA CU BRINZA

Aceasta este o prajitura foarte buna,pufoasa si rapid de facut.Reteta o am de mult timp de la nasa sotului meu de la care am aproape toate retetele mele de prajituri.
Ingrediente:
  • 2 oua
  • 9 linguri ulei
  • 9 linguri lapte
  • 9 linguri zahar
  • 12 linguri de faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • un praf de sare
Pentru umplutura de brinza:
  • 500 gr. brinza dulce
  • 4 oua
  • 4 linguri gris
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 mina buna de stafide
  • coaja de lamiie (optional)
Se amesteca toate la un loc intr-un castron.
 
Intr-un castron se bat cu mixerul ouale cu zaharul,praful de sare,zaharul vanilat,dupa care se adauga uleiul,laptele si la urma faina amestecata cu praful de copt.Turnam jumatate din aluat intr-o tava cu hirtie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina si dam la cuptor la foc potrivit pentru 10 minute,dupa care scoatem tava,punem amestecul de brinza,restul de aluat si dam din nou la cuptor pina se rumeneste frumos.Se lasa la racit in tava dupa care se pudreaza cu zahar si se portioneaza dupa preferinta.POFTA BUNA! 




















miercuri, 16 mai 2012

TURTITE DIN MALAI

Ingrediente:
  • 1 cana faina alba
  • 2 cani faina de malai
  • 2 oua
  • 1 cana de lapte
  • 1 cana de zahar
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 300-400 ml. ulei pentru prajit
Se mixeaza ouale cu zaharul si zaharul vanilat pina devin spumoase,dupa care se adauga laptele.In compozitia de oua punem faina de malai si faina alba amestecata cu praful de copt.Se amesteca compozitia dupa care se lasa la frigider 1 ora.Intr-o tigaie punem uleiul la incins,luam cu lingura din compozitie si punem in tigaie.Cind apar niste besicute la suprafata aluatului il intoarcem pe partea cealalta pentru a se rumeni.Scoatem turtitele pe servetele absorbante.Se pudreaza cu zahar pudra si se pot servi atit calde cit si reci alaturi de gem sau dulceata.Va asigur ca sint foarte gustoase.POFTA BUNA!



















PRAJITURA CU GRIS/REVANI

Este o prajitura foarte buna,economica si foarte gustoasa.Am gasit-o pe blogul lui Nil unde gasiti o gramada de retete din bucataria turceasca si careia ii multumesc.
 Ingrediente:
  • 4 oua
  • 1 pahar iaurt
  • 1 pahar ulei
  • 1 pahar gris
  • 1 pahar de zahar
  • 2 pahare de faina
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • coaja rasa de la o lamiie

 Pentru sirop:
  • 4 pahare de apa
  • 2-3 pahare de zahar(in functie de cit de dulce doriti sa fie prajitura)
  • zeama de la o lamiie
Se fierb toate la foc moderat circa 15 minute pina devine un sirop mai gros.

Se bat ouale cu zaharul si un praf de sare,se adauga iaurtul,uleiul,grisul,faina amestecata cu praful de copt si coaja de lamiie.Se toarna aluatul in tava si se coace la foc potrivit pina capata o culoare aurie deasupra.O scoatem din cuptor si punem siropul peste.POFTA BUNA! 


marți, 15 mai 2012

OREZ CU LEURDA

Ingrediente:
  • 1 cana de orez
  • 3 cani supa (de pui sau legume)
  • 1 ceapa
  • 2 legaturi de leurda
  • 50 gr. unt
  • sare
  • piper alb
Se curata ceapa,se toaca marunt si se pune la calit in unt pina devine sticloasa.Se adauga orezul spalat amestecam putin(1-2 minute)pina intra untul in orez,dupa care adaugam supa.Punem sare si piper dupa gust.Lasam sa fiarba la foc mic pina orezul absoarbe aproape toata supa.Adaugam leurda spalata si taiata,mestecam,stingem focul,punem capacul si-l mai lasam 4-5 minute in repaus dupa care se poate servi.POFTA BUNA!

  





LAPTE CONDENSAT



Ingrediente:
  • 375 gr.zahar tos
  • 1 lingura de amidon alimentar
  • 500 ml. lapte gras
  • 50 gr. unt
  • 1 esenta de vanilie
Se pun toate ingredientele intr-o cratita mai mare deoarece in timpul fierberii se umfla,se amesteca bine si se pune sa fiarba la foc mic.Din momentul in care incepe sa fiarba dam focul o idee mai mare si mai lasam la fiert exact 10 MINUTE amestecind tot timpul in el.Dupa cele 10 minute de fiert dam cratita la o parte si lasam laracit.Cind s-a racit il punem in borcan si il pastram la frigider.
 Reteta am gasit-o pe net(pe mai multe bloguri) unde se specifica ca trebuie zahar pudra din comert.Eu am facut-o cu zahar tos si a iesit la fel ca cel facut cu zahar pudra.POFTA BUNA!




duminică, 13 mai 2012

ULEI DE MASLINE AROMAT

 Acest ulei aromat eu il fac tot timpul,deoarece imi place sa-l pun in salata,la bruschette,pe pizza...ce mai il folosesc foarte des aproape la orice.
Ingrediente:
  • ulei de masline extra virgin
  • o crenguta de rozmarin uscat
  • 1 ardei iute uscat
  • citiva catei de usturoi
  • boabe de piper asortat
Se pune uleiul la incalzit pe foc mic,adaugam ierburile stingem focul si-l lasam la racit.Dupa ce s-a racit uleiul se pune intr-o sticla sterilizata(cu ierburi cu tot)se pune dopul si il lasam la macerat intr-un loc racoros(camara) cel putin 2 saptamini(cel mult 1 luna).Se poate face ulei si numai cu o singura aroma ex.rozmarin,coaja de lamiie,usturoi,busuioc, ardei iuti... asta ficare il face cu ce aroma ii place.POFTA BUNA!